Zdrowa dieta seniora - aktualna piramida żywieniowa dla starszych osób. Przygotuj babci i dziadkowi listę najlepszych produktów
Stawiajmy na zdrowe ryby. Zamiast pangi czy tilapii lepiej zjeść chociażby naszą rodzimą płoć, która jest także źródłem potasu, fosforu oraz wapnia.
Tłuszcz zawarty w mięsie tej ryby ma w sobie ok. 11 proc. DHA (kwas dokozaheksaenowy) i ok. 8 proc. EPA (kwas eikozapentaenowy).
Polskie ryby takie jak miętus, lin, pstrąg czy sandacz są nie tylko tańsze od ryb oceanicznych, ale mniej narażone na kontakt z cząstkami plastiku czy zanieczyszczenia lub niewłaściwe metody transportu. Zdrowe kwasy tłuszczowe zawarte w rybach mają działanie przeciwzapalne, wpływają na prawidłową pracę układu odpornościowego i chronią przed rozwojem nowotworów. Są ważne w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych i psychicznych (demencja, depresja, choroba dwubiegunowa, schizofrenia).
- Ze względu na trudności z regularnym spożywaniem ryb, seniorzy powinni przyjmować kwasy EPA i DHA w dobrej jakości suplementach – doradza dietetyk Jadwiga Przybyłowska, ekspert kampanii społecznej „Słodka równowaga”.