Wiosna czyli piknik! Poznaj najlepsze przepisy na przekąski piknikowe w tym sezonie
Ciasteczka owsiane
Składniki:
1.5 szklanki płatków owsianych
Pół kostki miękkiego masła
4 łyżki cukru
2 średnie jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dwie czubate łyżki mąki
Przygotowanie:
W misce umieścić 200 gramów płatków owsianych, czyli około 1,5 szklanki, cztery łyżki cukru, dwie czubate łyżki mąki pszennej, oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Do miski z sypkimi składnikami wbić dwa średnie lub mniejsze jajka oraz dodać pół kostki bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.
Całość dobrze wymieszać przy pomocy zwykłej łyżki. "Ciasto" będzie dość gęste. Blaszkę np. z wyposażenia piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać porcję wielkości małego orzecha włoskiego. Formować kulkę i spłaszczać ją na papierze.
Formę z ciasteczkami owsianymi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to od 15 do 20 minut, do zarumienienia ciastek. Ciastka można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach warto przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków.
Źródło:aniagotuje.pl