Wiosna czyli piknik! Poznaj najlepsze przepisy na przekąski piknikowe w tym sezonie
Muffinki pizzowe
Składniki:
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
200 ml ciepłej wody
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
DODATKI
1 puszka pomidorów
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka suszonego oregano
200 g pieczarek
100 g szynki
150 g sera mozzarella
oliwa, masło
Przygotowanie:
Przygotować sos pomidorowy: włożyć pomidory z puszki wraz z zalewą na patelnię, dodać starty czosnek, łyżeczkę oliwy i łyżeczkę suszonego oregano oraz sól i pieprz.
Gotować przez ok. 10 - 15 minut, w międzyczasie rozgnieść widelcem pomidory.
Pieczarki umyć, pokroić, włożyć na większą patelnię i dusić aż odparują i zaczną się rumienić, po ok. 10 - 15 minutach. Dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę razem podsmażać.
Na ciasto w foremkach wyłożyć przestudzony sos pomidorowy, pieczarki, pokrojoną szynkę wymieszaną ze startym serem. Posypać po wierzchu oregano i odstawić na ok. 15 minut aż ciasto podrośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 15 minut.
Źródło:kwestiasmaku.com