Wiosenne przepisy do pracy i szkoły. Co jeść wiosną - najlepsze przepisy
Kanapki
Wydaje ci się, że kanapki są nudne i niezdrowe? Nic bardziej mylnego! Wystarczy tylko przygotować je z głową!
Chleb
Biały chleb pszenny lub tostowy nie tylko nie nasyci cię na długo. Dostarczy ci również sporą dawkę szkodliwego cukru i pustych węglowodanów.
Kup więc dobry chleb pieczony na zakwasie, na bazie mąki pełnoziarnistej.
Możesz też w łatwy sposób upiec swój własny chleb - bez chemicznych dodatków i wypełniaczy.
Smarowidło
Zamiast margaryny, posmaruj swoje kanapki masłem z co najmniej 80 procentami tłuszczu.
Możesz też zrezygnować zupełnie z masła i posmarować kromkę delikatnym serkiem śmietankowym lub sosem z jogurtu greckiego.
Twarożek
Czy istnieje coś bardziej wiosennego niż twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem? Przygotowanie takiego twarożku jest banalnie proste.
-250 g twarogu
- dwie duże łyżki jogurtu naturalnego
- 6 rzodkiewek
- pęczek szczypioru
- sól i pieprz
Rzodkiewki umyj i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj. Twaróg wymieszaj widelcem z jogurtem naturalnym. Dodaj warzywa, sól i pieprz. Gotowe!
Wiosenne kanapki - z czym?
Do waszych kanapek warto dodać dodatkową porcję witamin. Na twarożku połóżcie plasterki ogórka, pomidora i chrupiącą sałatę.