3 z 10
Poprzednie
Następne
Wielkanocne potrawy - oto najlepsze przepisy! Mazurek, żurek czy jajka faszerowane? Sprawdź i przygotuj się na Wielkanoc
Mazurek wielkanocny - przepis
Podstawą mazurka jest spód, nasza propozycja to ciasto kruche. Czego potrzebujesz?
Masło (160 g),
Cukier puder (100 g),
2 żółtka,
Mąka (250 g),
1 puszka masy kajmakowej,
Orzechy i owoce do dekoracji.
Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj jajka i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i energicznie wyrabiaj ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj. Przełóż do formy uprzednio posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni aż ciasto będzie miało złoty kolor. Masę kajmakową rozpuść w garnku i posmaruj nią ciasto. Udekoruj ulubionymi orzechami i owocami.