Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podstawą mazurka jest spód, nasza propozycja to ciasto...
fot. 123rf

Wielkanocne potrawy - oto najlepsze przepisy! Mazurek, żurek czy jajka faszerowane? Sprawdź i przygotuj się na Wielkanoc

Mazurek wielkanocny - przepis

Podstawą mazurka jest spód, nasza propozycja to ciasto kruche. Czego potrzebujesz?

Masło (160 g),
Cukier puder (100 g),
2 żółtka,
Mąka (250 g),
1 puszka masy kajmakowej,
Orzechy i owoce do dekoracji.

Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj jajka i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i energicznie wyrabiaj ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę do lodówki.

Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj. Przełóż do formy uprzednio posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni aż ciasto będzie miało złoty kolor. Masę kajmakową rozpuść w garnku i posmaruj nią ciasto. Udekoruj ulubionymi orzechami i owocami.

Zobacz również

Jak komputery pomagają tworzyć filmy

Jak komputery pomagają tworzyć filmy

Puchar Polski. Widzew stracił dużą kasę i szansę na powrót do europejskich pucharów

Puchar Polski. Widzew stracił dużą kasę i szansę na powrót do europejskich pucharów

Polecamy

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Iga Świątek zagra o drugi finał z rzędu w Madrycie. Kim jest rywalka?

Iga Świątek zagra o drugi finał z rzędu w Madrycie. Kim jest rywalka?