Walentynki 2018. Przepisy na wyjątkowe dania walentynkowe. Jaką potrawę przygotować na walentynki? Przepisy walentynkowe
Sernik na słono z serem żółtym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
spód: 150 g herbatników maślanych, 100 g masła
masa serowa: 0,6 kg twarogu półtłustego, 6 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g sera żółtego, 200 g łososia wędzonego na zimno, 12 jaj przepiórczych, pęczek koperku, 4 łyżki jogurtu typu greckiego, ¼ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego
Kruszonka: 100 g mąki, 120 g masła, 70 g sera żółtego
Sposób przygotowania: Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo i obrane jajka przepiórcze.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.
(źródło: msm-monki.pl)