2 z 6
Poprzednie
Następne
W tłusty czwartek tylko pączki drożdżowe? Zobacz przepisy na pączki z całego świata
Przepis na Oliebollen - pączki holenderskie
1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
pół litra mleka
pół kg mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
Nadzienie
1 cytryna ( w tym skórka)
1 jabłko
150 g rodzynek
50 g skórki owocej np. z pomarańczy
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, cynamonem i łyżeczką soli w misce. Zrób w środku mąki dziurkę i wlej tam rozbełtane
Przykryj ciasto folią i zostaw na godzinę w ciepłym, suchym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodaj skórki z cytryny i pomarańczy, wyciśnij sok z cytryny.
Kawałki jabłka zamocz w misce sokiem cytrynowym i posyp skórką z cytryny, rodzynkami i dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj ciasto z nadzieniem i odstaw do wyrośnięcia.
Smażyć kulki w oleju.