MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza...
fot. Hans/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa korzeniowe i zatrucia pokarmowe

Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza liściastymi i kiełkami należą te korzeniowe i cebulowe, a także pnące, np. psiankowate (pomidory, papryka) czy zioła.

W przypadku wszystkich produktów roślinnych, a zwłaszcza warzyw rosnących w ziemi, obowiązują te same zasady bezpieczeństwa – higieniczne przechowywanie i dokładne mycie przed przygotowaniem.

Co więcej, obrane lub rozdrobnione produkty w ciągu 2 godzin należy schłodzić w lodówce, a latem czas ten skraca się do godziny.

Zobacz również

"Wybieram marzenia - nie uzależnienia" - wręczenie nagród w konkursie plastycznym

NOWE
"Wybieram marzenia - nie uzależnienia" - wręczenie nagród w konkursie plastycznym

Dobra wiadomość dla kierowców. Obwodnicą Oświęcimia będzie można jechać w tym roku!

NOWE
Dobra wiadomość dla kierowców. Obwodnicą Oświęcimia będzie można jechać w tym roku!

Polecamy

Dopłaty do kredytów mieszkaniowych 2024. Na jakie wsparcie możesz liczyć? Sprawdź

Dopłaty do kredytów mieszkaniowych 2024. Na jakie wsparcie możesz liczyć? Sprawdź

Pomorski Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska powołany

Pomorski Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska powołany

Udany początek Polaków w mistrzostwach Europy w sprincie kajakowym. Aż 12 finałów!

Udany początek Polaków w mistrzostwach Europy w sprincie kajakowym. Aż 12 finałów!