Trwa sezon na dynie. Ma wiele zastosowań w kuchni. Przepis jak można przyrządzić smaczną zupę z dyni. Doskonałe danie na jesienny czas
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem
Składniki:
[lista]
[*]mała dynia
[*]2 ziemniaki
[*]bulion warzywny
[*]puszka mleka kokosowego
[*]sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, imbir, cynamon, papryka chili
[/lista]
Przygotowanie:
Małą dynię (do 2 kg) obrać, wydrążyć pestki i pokroić na kawałki, obrać i pokroić także dwa ziemniaki. Dynię i ziemniaki wrzucić do małej ilości wody lub bulionu warzywnego, posolić i rozgotować. Całość można potem rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Do garnka dolać trochę wody a kiedy się zagotuje, wlać puszkę mleka kokosowego. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, imbirem, odrobiną cynamonu i ostrą papryką chili.
Na patelni uprażyć pestki z dyni i ozdobić nimi zupę.
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE