Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trwa sezon na dynie. Ma wiele zastosowań w kuchni. Przepis jak można przyrządzić smaczną zupę z dyni. Doskonałe danie na jesienny czas

Aleksandra Szatan
Aleksandra Szatan
Dynia na początku nie była zbyt doceniana. Z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Dynia na początku nie była zbyt doceniana. Z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Susanne Jutzeler, suju-foto z Pixabay
Sezon na dynie trwa w najlepsze. Począwszy od zup, placków, przez sałatki, a skończywszy na musach i puddingach czy nawet tortach. Może być przygotowana na każdą okazję, zarówno na słodko jak i na słono. Miąższ dyni, odpowiednio przyprawiony, jest naprawdę pyszny. Dynia ma wiele zastosowań w kuchni. Najczęściej jest to zupa z dyni. Podajemy przepis.

Dynia ma szerokie zastosowanie

Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe "głowy" to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym, soczystym miąższu. Już sam kolor dyni pozytywnie nastraja i pobudza.
Można wykorzystać w różnorodny sposób. I to nie tylko jako ozdoba na Halloween.

Kiedyś była podawana głównie w postaci pikli w occie. Z czasem zaczęliśmy ją coraz bardziej odkrywać i przyrządzać z niej zarówno główne zadania jak i desery. Jest warzywem bardzo sycącym i doskonale wpływającym na cerę.

Nie przeocz

W kuchni warto używać pestek dyni oraz produkowanego z nich oleju. Pestki możemy dodawać do musli, sałatek, domowych ciastek i pieczywa. Olej z pestek dyni wzbogaci smak sałatek oraz zup, nadając im wykwintnego, lekko orzechowego smaku. Dynia zawiera mnóstwo witamin z grupy B i beta-karotenu. Jest też skarbnicą białka, błonnika oraz potasu, magnezu, wapnia i fosforu.

Najpopularniejszych daniem jest oczywiście zupa z dyni. Ale można też przyrządzić z niej pyszny krem czy placki z dyni.
W galerii znajdują się przepisy.

Musisz to wiedzieć

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Trwa sezon na dynie. Ma wiele zastosowań w kuchni. Przepis jak można przyrządzić smaczną zupę z dyni. Doskonałe danie na jesienny czas - Dziennik Zachodni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki