Dynia ma szerokie zastosowanie
Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe "głowy" to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym, soczystym miąższu. Już sam kolor dyni pozytywnie nastraja i pobudza.
Można wykorzystać w różnorodny sposób. I to nie tylko jako ozdoba na Halloween.
Kiedyś była podawana głównie w postaci pikli w occie. Z czasem zaczęliśmy ją coraz bardziej odkrywać i przyrządzać z niej zarówno główne zadania jak i desery. Jest warzywem bardzo sycącym i doskonale wpływającym na cerę.
Nie przeocz
W kuchni warto używać pestek dyni oraz produkowanego z nich oleju. Pestki możemy dodawać do musli, sałatek, domowych ciastek i pieczywa. Olej z pestek dyni wzbogaci smak sałatek oraz zup, nadając im wykwintnego, lekko orzechowego smaku. Dynia zawiera mnóstwo witamin z grupy B i beta-karotenu. Jest też skarbnicą białka, błonnika oraz potasu, magnezu, wapnia i fosforu.
Najpopularniejszych daniem jest oczywiście zupa z dyni. Ale można też przyrządzić z niej pyszny krem czy placki z dyni.
W galerii znajdują się przepisy.
Musisz to wiedzieć
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?