Trwa sezon na dynie. Ma wiele zastosowań w kuchni. Przepis jak można przyrządzić smaczną zupę z dyni. Doskonałe danie na jesienny czas
Zupa z dyni
Składniki:
[lista]
[*]0,5 kg obranej dyni
[*]1 średniej wielkości ziemniak
[*]łyżka masła
[*]1 łyżka oleju
[*]mała cebula
[*]ząbek czosnku
[*]1 łyżeczka kurkumy
[*]0,5 łyżeczki curry
[*]0,5 łyżeczki startego imbiru
[*]1,5-2 szklanki bulionu
[*]0,5 szklanki mleka lub 3 łyżki śmietanki
[*]sól, pieprz ziołowy do smaku
[/lista]
Przygotowanie:
Zaczynamy oczywiście od obrania dyni i pozbawienia jej ziaren, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakiem - obrany kroimy w kosteczkę.
Do garnka trafia olej, masło, cebula i czosnek. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dorzucamy dynię i ziemniaki. Całość doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami: pieprz, kurkuma, curry, imbir. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż dynia i ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut).
Odstawiamy garnek z ognia, dodajemy śmietankę lub mleko, przy pomocy blendera miksujemy zupę na krem z dyni.
Zupę krem z dyni można podać np. posypaną ziarnami słonecznika i natką pietruszki, z łyżką gęstej śmietany.
Według różnych przepisów, do zupy dyniowej można dodać startą marchewkę czy obranego, pokrojonego w kostkę pomidora. Gęstość zupy zależy od proporcji stałych i płynnych składników, głównie warzyw i bulionu.
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE