3 z 8
Poprzednie
Następne
TOP 10 najlepszych produktów roślinnych, czyli polskie superfoods. Jedz zdrowo, wzmacniaj odporność
Na wzmocnienie układu odpornościowego dietetyk poleca zakwas buraczany
Zakwas jest bardzo prosty w przygotowaniu:
1 kg grubo pokrojonych buraków wkładamy do kamionkowego garnka lub bardzo dużego słoja, dodajemy przynajmniej 1 główkę czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zalewamy przegotowaną wodą z solą (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody) i zostawiamy na 5-7 dni w ciepłym miejscu. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, a ukiszone buraki, warto wykorzystać jako dodatek do obiadu lub zrobić z nich sałatkę, np. z dodatkiem sera koziego lub fety, jabłek i rukoli. Zakwas - oprócz kwasu foliowego i żelaza - zawiera również witaminy A, E i K - podpowiada dietetyk z Kukuła Healthy Food.