To najlepsze zupy na świecie. W pierwszej 7 nie brakuje polskich akcentów. Jakie zupy są najlepsze zdaniem internautów? Sprawdź ranking
Ramen - przepis
Aby przygotować ramen, to jak podaje portal kwestiasmaku.pl, potrzebne są
składniki
- kg kości wieprzowych,
- kg kości drobiowych,
- 4 cebulki szalotki
- 10 cm korzenia imbiru
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- wodorosty/algi konbu - płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
- ok. 80 - 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
- 80 ml sake (wino ryżowe)
dodatki
- wolno gotowana wieprzowina,
- 30 g suszonych grzybów shitake
- 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
- dymka lub szczypiorek
- 6 jajek
- przyprawa shichimi togarashi
- prasowane glony.
Aby przygotować bulion na ramen, w pierwszej kolejności do dużego garnka trzeba włożyć kości wieprzowe i drobiowe i całkowicie zalać je zimną wodą. Potem trzeba doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie włożyć do pustego garnka.
Kolejnym krokiem jest obranie cebulek z łusek i umycie. Potem trzeba rozgnieść cebulki i czosnek, tak by uwolnić sok i dodać je do garnka z mięsem. Trzeba też dodać pokrojony na plastry imbir oraz obraną i pokrojoną na kilka części marchewkę oraz zgrubnie opłukany glon konbu i zalać całość zimną wodą (około 2 litry, do przykrycia składników).
Potem trzeba wszystko zagotować na dużym ogniu i ustawić garnek na minimalnym palniku. Ogień należy zmniejszyć do minimum i gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin. Po przestudzeniu trzeba wyjąć kości i przecedzić bulion przez sito.
Dzień wcześniej trzeba zalać ciepłą wodą grzyby shitake i odstawić je do namoczenia. Gdy będą gotowe, trzeba je pokroić i podsmażyć tak długo aż będą miękkie. Należy ugotować też jajka, a także przygotować wolno gotowaną wołowinę.
By przygotować ramen, bulion trzeba przelać do garnka, dodać sos sojowy oraz sake, zagotować i spróbować. Potem trzeba do misek włożyć makaron, wlać bulion, ułożyć grzyby, mięso z pieczeni, jako, a także prasowane glony. Całość można przyprawić szczypiorkiem.