MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby przygotować ramen, to jak podaje portal kwestiasmaku.pl,...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

To najlepsze zupy na świecie. W pierwszej 7 nie brakuje polskich akcentów. Jakie zupy są najlepsze zdaniem internautów? Sprawdź ranking

Ramen - przepis

Aby przygotować ramen, to jak podaje portal kwestiasmaku.pl, potrzebne są

składniki

- kg kości wieprzowych,
- kg kości drobiowych,
- 4 cebulki szalotki
- 10 cm korzenia imbiru
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- wodorosty/algi konbu - płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
- ok. 80 - 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
- 80 ml sake (wino ryżowe)

dodatki
- wolno gotowana wieprzowina,
- 30 g suszonych grzybów shitake
- 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
- dymka lub szczypiorek
- 6 jajek
- przyprawa shichimi togarashi
- prasowane glony.


Aby przygotować bulion na ramen, w pierwszej kolejności do dużego garnka trzeba włożyć kości wieprzowe i drobiowe i całkowicie zalać je zimną wodą. Potem trzeba doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie włożyć do pustego garnka.

Kolejnym krokiem jest obranie cebulek z łusek i umycie. Potem trzeba rozgnieść cebulki i czosnek, tak by uwolnić sok i dodać je do garnka z mięsem. Trzeba też dodać pokrojony na plastry imbir oraz obraną i pokrojoną na kilka części marchewkę oraz zgrubnie opłukany glon konbu i zalać całość zimną wodą (około 2 litry, do przykrycia składników).

Potem trzeba wszystko zagotować na dużym ogniu i ustawić garnek na minimalnym palniku. Ogień należy zmniejszyć do minimum i gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin. Po przestudzeniu trzeba wyjąć kości i przecedzić bulion przez sito.


Dzień wcześniej trzeba zalać ciepłą wodą grzyby shitake i odstawić je do namoczenia. Gdy będą gotowe, trzeba je pokroić i podsmażyć tak długo aż będą miękkie. Należy ugotować też jajka, a także przygotować wolno gotowaną wołowinę.

By przygotować ramen, bulion trzeba przelać do garnka, dodać sos sojowy oraz sake, zagotować i spróbować. Potem trzeba do misek włożyć makaron, wlać bulion, ułożyć grzyby, mięso z pieczeni, jako, a także prasowane glony. Całość można przyprawić szczypiorkiem.

Zobacz również

Siatkówka. Z Chemika Police do ŁKS Commercecon

Siatkówka. Z Chemika Police do ŁKS Commercecon

Inwestycje w Łodzi. Modernizacja boisk ŁKS-u za ponad 7 milionów

Inwestycje w Łodzi. Modernizacja boisk ŁKS-u za ponad 7 milionów

Polecamy

Kierowca forda potrącił pieszą. Zdarzeń było więcej, zatrzymano pirata drogowego

Kierowca forda potrącił pieszą. Zdarzeń było więcej, zatrzymano pirata drogowego

Wyniki Lotto 25.06.2024 r. Sprawdź jakie liczby okazały się szczęśliwe!

Wyniki Lotto 25.06.2024 r. Sprawdź jakie liczby okazały się szczęśliwe!

Raporty o awarii usług InPost zalewają serwisy. Co się dzieje?

PILNE
Raporty o awarii usług InPost zalewają serwisy. Co się dzieje?