Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dodatkiem do zup były zazwyczaj ziemniaki, chleb, kluski....
fot. pixabay.com/stanbalik

To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?

Dodatkiem do zup były zazwyczaj ziemniaki, chleb, kluski.

"Powszechnie znane były również postne potrawy stałe, przygotowywane w postaci gęstych bryj lub klusek. Najbardziej popularnym daniem była kapusta surowa lub kiszona, gotowana z grochem". Dziś groch z kapustą kojarzy nam się przede wszystkim z daniem postnym, ale przede wszystkim wigilijnym.

"Dawniej w okresie postu jadano gotowany groch lub fasolę, różne rodzaje kasze, ziemniaki w różnej postaci, przeważnie gotowane w lub tłuczone, kraszone olejem lub zasmażką z mąki.

Jedzono także ryby gotowane na kwasie kapuścianym lub na wodzie z octem, śledzie z ziemniakami oraz ryby pieczone. Na Kaszubach bardzo popularne były „pieczonki” – ryby przypiekane obustronnie na kręgach pieca kuchennego (fajerkach). Przed spożyciem moczono je w słonej wodzie".

Źródło: etnomuzeum.pl

Zobacz również

Smakowita dosłownie i w przenośni wystawa w Szczecinku [zdjęcia]

Smakowita dosłownie i w przenośni wystawa w Szczecinku [zdjęcia]

Majowy męski różaniec publiczny w Piotrkowie odbędzie się w sobotę 4.05.2024 ZDJĘCIA

Majowy męski różaniec publiczny w Piotrkowie odbędzie się w sobotę 4.05.2024 ZDJĘCIA

Polecamy

Cztery metry śmierci. 30 lat od katastrofy autobusowej w Gdańsku Kokoszkach

Cztery metry śmierci. 30 lat od katastrofy autobusowej w Gdańsku Kokoszkach

Pierwszego dnia akcji "bezpieczna majówka 2024" zatrzymano 11 nietrzeźwych kierowców

Pierwszego dnia akcji "bezpieczna majówka 2024" zatrzymano 11 nietrzeźwych kierowców

W czwartek finał Pucharu Polski. Na taki mecz kibice czekali niemal dwadzieścia lat!

W czwartek finał Pucharu Polski. Na taki mecz kibice czekali niemal dwadzieścia lat!