Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupy - podstawa postu...
fot. pixabay.com/krzys16

To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?

Zupy - podstawa postu

W kuchni staropolskiej postnymi daniami były przede wszystkim kwaśne zupy gotowane na wodzie lub kwasie kapuścianym (barszcze, żury, kwaśnice, polewki).

"Na Kujawach popularna była na przykład „kapuścianka”, czyli kwas z kapusty, gotowany z cebulą, pieprzem i liściem laurowym, zaprawiany mąką.

Z kolei „kwas buraczany” to polewka gotowana na bazie kwasu z kiszonych, czerwonych buraczków, tzw. kuleśniaka. Przygotowywano też zupy z suszonych owoców".

Źródło: etnomuzeum.pl

Zobacz również

Stal sprawiła niespodziankę. Wygrała ze Spartakusem 3:0 [ZDJĘCIA]

Stal sprawiła niespodziankę. Wygrała ze Spartakusem 3:0 [ZDJĘCIA]

Krzysztof Lijewski: Było widać ogień w oczach, zawodnicy gryźli parkiet

Krzysztof Lijewski: Było widać ogień w oczach, zawodnicy gryźli parkiet

Polecamy

Sensacja w stolicy Hiszpanii. Obrońca tytułu za burtą. Koniec niewiarygodnej serii

Sensacja w stolicy Hiszpanii. Obrońca tytułu za burtą. Koniec niewiarygodnej serii

Reprezentacja Polski rozpoczęła przygotowania do Paryża. Prawie połowa nieobecna

Reprezentacja Polski rozpoczęła przygotowania do Paryża. Prawie połowa nieobecna

Jarosław Hampel nie wystartuje w cyklu SEC. Pomyślny występ pozostałych Polaków

Jarosław Hampel nie wystartuje w cyklu SEC. Pomyślny występ pozostałych Polaków