MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski,...
fot. pixabay.com

Te dzikie rośliny znajdziesz w lutym. Czy można je jeść? Rozejrzyj się za nasionami wiesiołka i uszakiem brzozowym

Uszak bzowy

Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski, możemy je dusić, smażyć, gotować jak inne grzyby, na przykład boczniaki. Poza tym nadają się też do marynowania. - Są znakomitym dodatkiem do ryżu, makaronu, zup, zapiekanek, mięs, a także dań kuchni chińskiej i japońskiej. Uszaki bzowe nadają się także do suszenia (przed jedzeniem należy je namoczyć) – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu regioDOM.

Zobacz również

Dni Zduńskiej Woli 2024.. Sobotnie koncerty. Gwiazdą Red Box ZDJĘCIA, FILMY

Dni Zduńskiej Woli 2024.. Sobotnie koncerty. Gwiazdą Red Box ZDJĘCIA, FILMY

Tłumy na stadionie miejskim w Kwidzynie. Tak było pierwszego dnia święta miasta

Tłumy na stadionie miejskim w Kwidzynie. Tak było pierwszego dnia święta miasta

Polecamy

Szukają byłego senatora. Ma trafić do aresztu, ale... zniknął

Szukają byłego senatora. Ma trafić do aresztu, ale... zniknął

Pracownicy Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku z wielkim wyróżnieniem

Pracownicy Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku z wielkim wyróżnieniem

Moje grzanki to hit każdej imprezy. Robię je w 10 minut, zachwycają wszystkich

Moje grzanki to hit każdej imprezy. Robię je w 10 minut, zachwycają wszystkich