MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski,...
fot. pixabay.com

Te dzikie rośliny znajdziesz w lutym. Czy można je jeść? Rozejrzyj się za nasionami wiesiołka i uszakiem brzozowym

Uszak bzowy

Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski, możemy je dusić, smażyć, gotować jak inne grzyby, na przykład boczniaki. Poza tym nadają się też do marynowania. - Są znakomitym dodatkiem do ryżu, makaronu, zup, zapiekanek, mięs, a także dań kuchni chińskiej i japońskiej. Uszaki bzowe nadają się także do suszenia (przed jedzeniem należy je namoczyć) – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu regioDOM.

Zobacz również

Była posłanka Beata Maciejewska oczyszczona przez prokuraturę. To nie kończy sprawy

Była posłanka Beata Maciejewska oczyszczona przez prokuraturę. To nie kończy sprawy

Włamywacz-recydywista w rękach toruńskich policjantów. Okradł m.in. dom na Wrzosach

Włamywacz-recydywista w rękach toruńskich policjantów. Okradł m.in. dom na Wrzosach

Polecamy

Tragiczny wypadek. Słoń zabił turystkę

Tragiczny wypadek. Słoń zabił turystkę

Dom i ogród. Co w najnowszym wydaniu? Sprawdź i zainspiruj się na lato!

Dom i ogród. Co w najnowszym wydaniu? Sprawdź i zainspiruj się na lato!

Krowa – tak się bawiliśmy na dworze w latach 90.

Krowa – tak się bawiliśmy na dworze w latach 90.