Sylwester 2022. Przekąski sylwestrowe gwiazd. Anna Starmach, Ewa Wachowicz, Magda Gessler - przepisy imprezowe
Dip z ciecierzycy Karola Okrasy
Składniki:
240 g ciecierzycy
60 g suszonych pomidorów w całości
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
10 g ziaren sezamu
ok. 130 ml oliwy z oliwek
sól
mielony biały pieprz
1/2 ostrej czerwonej papryki
Przygotowanie:
2 ząbki czosnku rozgnieść. Ciecierzycę wraz z częścią soku przesypać do pojemnika miksera, dodać suszone pomidory i czosnek.
Wszystko doprawić sokiem z 1/2 limonki, miksować na gładką i jednolitą masę, dodać oliwę z oliwek (ok. 80 ml), niewielką ilość soli i białego pieprzu, miksować.
Na suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i prażyć na jasnozłoty kolor. Do dipu ponownie dodać odrobinę soli, pieprzu i znów miksować.
Jeśli konsystencja dipu nie jest zadowalająca, dodać oliwę z suszonych pomidorów, następnie dodać część ziaren sezamu z patelni i mieszać.
Źródło: kuchnialidla.pl