Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Przepisy na rybę na wigilę. Regionalne dania rybne [ZDJĘCIA i PRZEPISY]
Naleśnik z łososiem i twarożkiem
Poleca Wioletta Kos z Koła Gospodyń Wiejskich w Łebczu
Składniki
30 dag łososia wędzonego 20 dag twarogu szklanka mąki 2 jajka pół szklanki wody pół szklanki mleka
Wykonanie
Przygotowanie potrawy zaczynamy od wykonania typowego ciasta naleśnikowego. W tym celu szklankę mąki mieszamy z dwoma jajkami. Dodajemy pół szklanki mleka oraz pół szklanki wody.
Po wymieszaniu smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu naleśniki. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gorące naleśniki mogłyby się nam połamać w czasie zawijania.
Zimne naleśniki rozkładamy na stole. Rybę kroimy na cienkie plasterki.
Naleśniki smarujemy twarogiem. Na wierzch układamy plasterki łososia i mocno zawijamy. Potrawy nie trzeba doprawiać solą, gdyż ryba jest już wystarczająco słona.
Gotowe naleśniki kroimy na małe kawałki w skos i układamy na półmisku. Danie można dodatkowo udekorować zieleniną. Podajemy potrawę na zimno, jako przekąskę.