Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Zdjęcie ilustracyjne

Przepisy na tłusty czwartek 2023. Jak przygotować najlepsze pączki i faworki? Poznaj sprawdzone przepisy naszych czytelników! [ZDJĘCIA]

Składniki:
1 szklanka (250 ml) mleka, 5 dag świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 50 dag mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 505), szczypta soli, 1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko, 4 żółtka, 4 łyżki stołowe masła roztopionego i ostudzonego, 2 łyżki spirytusu, olej do smażenia lub smalec (litr)
konfitura do nadzienia, do dekoracji: lukier, cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy.
Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym (!) mleku. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy na kwadrans - do czasu aż drożdże porządnie się spienią.
W tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 - 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Trzeba dobrze wyrobić ciasto, najlepiej ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera (haki) przez 10 - 15 minut. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy lub miksujemy ciasto do całkowitego połączenia się składników. Wyrobione ciasto na pączki musi wyrosnąć. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypany mąką. Wałkujemy lekko na niezbyt duży placek o grubości ok. 2 cm). Szklanką wycinamy krążki. Czynności powtarzamy aż ciasto się skończy. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy lub blacie, przykrywamy czystą czystą ściereczką na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.

Zobacz również

"Masz chwilę? Usiądź i poczytaj!". Trwa akcja biblioteki powiatowej w Wieluniu

"Masz chwilę? Usiądź i poczytaj!". Trwa akcja biblioteki powiatowej w Wieluniu

Zapisz się na VII Cross Bociana po leśnych duktach Nadleśnictwa Czarnobór [WIDEO]

Zapisz się na VII Cross Bociana po leśnych duktach Nadleśnictwa Czarnobór [WIDEO]

Polecamy

Pierwszy lot próbny nowego samolotu wczesnego wykrywania i ostrzegania za nami

Pierwszy lot próbny nowego samolotu wczesnego wykrywania i ostrzegania za nami

WTA Rzym. Magda Linette - Wiktoria Azarenka. Gdzie i o której mecz?

WTA Rzym. Magda Linette - Wiktoria Azarenka. Gdzie i o której mecz?

PKO Bank Polski – co się dzieje? Klienci raportują awarię

PKO Bank Polski – co się dzieje? Klienci raportują awarię