2 z 3
Poprzednie
Następne
Podczas jedzenia znikają bariery - mówi Kalina Czwarnóg po wydaniu pierwszej w Polsce książki z przepisami kulinarnymi uchodźców
Perskie ciasteczka szafranowe: 500 g mąki pszennej, 4 jajka, opakowanie suchych drożdży, 300 ml mleka, 80 g cukru, szczypta szafranu, szczypta soli. Mąkę, 200 ml mleka, 3 jajka, drożdże, cukier i sól wymieszaj na jednolite ciasto. Odstaw, by wyrosło. Po godzinie rozwałkuj i wycinaj nożem łezkowate kształty. Podgrzej pozostałe mleko i dodaj szafran. Gdy przestygnie, dodaj jajko i wymieszaj. Ciastka poprzecinaj na środku, posmaruj każde szafranową polewą i piecz 20 minut w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia powtórz kilkakrotnie smarowanie masą jajeczno-szafranową.