Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 3
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Perskie ciasteczka szafranowe: 500 g mąki pszennej, 4 jajka,...
fot. fot. mat. Fundacji Ocalenie

Podczas jedzenia znikają bariery - mówi Kalina Czwarnóg po wydaniu pierwszej w Polsce książki z przepisami kulinarnymi uchodźców

Perskie ciasteczka szafranowe: 500 g mąki pszennej, 4 jajka, opakowanie suchych drożdży, 300 ml mleka, 80 g cukru, szczypta szafranu, szczypta soli. Mąkę, 200 ml mleka, 3 jajka, drożdże, cukier i sól wymieszaj na jednolite ciasto. Odstaw, by wyrosło. Po godzinie rozwałkuj i wycinaj nożem łezkowate kształty. Podgrzej pozostałe mleko i dodaj szafran. Gdy przestygnie, dodaj jajko i wymieszaj. Ciastka poprzecinaj na środku, posmaruj każde szafranową polewą i piecz 20 minut w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia powtórz kilkakrotnie smarowanie masą jajeczno-szafranową.

Zobacz również

Z Kluczborka wyjechał tir z 52-metrowym wysięgnikiem. Musiał jechać na wstecznym!

Z Kluczborka wyjechał tir z 52-metrowym wysięgnikiem. Musiał jechać na wstecznym!

Skróty meczów 29. kolejki 1. Ligi. Spadek Zagłębia, Lechia bliska awansu

Skróty meczów 29. kolejki 1. Ligi. Spadek Zagłębia, Lechia bliska awansu

Polecamy

ME w judo. Polacy bez sukcesów w drugim dniu zmagań. Jak wygląda ranking olimpijski?

ME w judo. Polacy bez sukcesów w drugim dniu zmagań. Jak wygląda ranking olimpijski?

KS Dekorglass Działdowo coraz bliżej triumfu w Pucharze Europy!

KS Dekorglass Działdowo coraz bliżej triumfu w Pucharze Europy!

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki