Pasternak poparzył sześć osób pracujących w polu! To wina upału [zdjęcia]
Te ślady widziało kilka osób, m.in. sprzedawczyni w sklepie. - Zapytała żonę, czy to po poparzeniu pasternakiem? – dodaje gospodarz. - Okazało się, że także ta pani spotkała się z podobnym problemem. Dlatego postanowiłem za pośrednictwem „Gazety Pomorskiej” tę sprawę nagłośnić, by inni rolnicy oraz osoby pracujące w polu wiedziały, że kontakt z uprawą pasternaków może być czasami niebezpieczny. Chciałbym się też dowiedzieć, jak się przed tym zagrożeniem uchronić.
- Pasternak w czasie upałów wydziela olejki eteryczne, które mogą być przyczyną poparzeń - mówi Piotr Borczyński, st. specjalista ds. warzywnictwa z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, oddział w Zarzeczewie. - Dlatego zanim rozpoczniemy pracę w tej uprawie, należy się odpowiednio zabezpieczyć. Warto nałożyć np. ubrania z długimi rękawami i rękawice. Przyda się także maseczka, by nie wdychać olejków eterycznych.