5 z 9
Poprzednie
Następne
Ojca Grande przepisy na zdrowe życie. Cz. 2: zabójczy cukier, parzenie herbaty i kawy, rośliny strączkowe, cebula i czosnek
Dzisiaj w Europie wszyscy chcą być mądrzejsi i zaparzają herbatę, a nie gotują, bo uważają, że gotowanie niszczy jej wartości. Jest to zupełne nieporozumienie. Herbata zaczyna być sobą dopiero wtedy, kiedy gotuje się w temperaturze powyżej 100 stopni. Wówczas wyparzają się i przechodzą do wody drogocenne, odkażające garbniki (na Wschodzie herbata zastępuje jodynę); wyparza się puryna i rutyna, która uelastycznia naczynia krwionośne; witaminy B1, B6 działające przeciw otyłości. Dobrze zaparzona mocna herbata zabezpiecza przed chorobami krążenia, serca, niewydolnością mózgu, kłopotami z zapaleniem śluzówki na tle ataku szczepów wirusowych, nawet przed grypą.