MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy wojewódzkich kategorii plebiscytu
Kategoria: Barman Roku
Jest Pan wyjątkowym barmanem - z barem mobilnym, który często pojawia się np. na weselach. Skąd pomysł na taką działalność?
W gastronomii pracuję już 16 lat - wcześniej jako kucharz, ale miałem dość pracy w zamkniętych pomieszczeniach, chciałem mieć bezpośredni kontakt z klientami. Zdecydowałem się więc na zostanie barmanem. Najpierw pracowałem w klubach, a od pięciu lat mam swoją własną działalność.
Na czym dokładnie polega Pana działalność?
Obsługuję głównie wesela i wszelkiego rodzaju eventy. W tym i przyszłym roku wszystkie weekendy mam już zajęte - coraz więcej młodych par chce mieć na swoim weselu barmana, który odpowiednio zadba o gości. Cieszę się, ponieważ zainteresowanie moimi usługami jest naprawdę ogromne. Aktualnie posiadam już cztery mobilne bary - w planie mam zakup kolejnych dwóch , jeździmy po całej Polsce i serwujemy najlepsze drinki. Współpracuję ze świetnymi, doświadczonymi barmanami, razem tworzymy doskonały zespół.
Czy weselnych gości obsługuje się inaczej niż ludzi, którzy przychodzą do klubu? I jakie drinki są najbardziej popularne na weselach?
Najczęściej serwuję mohito - to zdecydowany klasyk na weselach . Stawiamy przede wszystkim na smak - wystarczy, że goście do nas podejdą i powiedzą, czy wolą coś słodkiego, kwaśnego, coś z kokosem, czy coś z marakują. Korzystamy z wielu rodzajów syropów, więc trafiamy nawet w najbardziej wybredne gusta. No i oczywiście ważny jest też wygląd drinków - ładnie podany, z owocowymi dodatkami, prezentuje się o wiele lepiej i o wiele lepiej też smakuje. Jeżeli zaś chodzi o samych gości, to nie ma różnicy między uczestnikami wesela a gośćmi w klubie. Trzeba być tak samo uśmiechniętym i profesjonalnym.