MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy wojewódzkich kategorii plebiscytu
Kategoria: Kuchnia Regionalna Roku
Rozmawiamy z nowymi właścicielami restauracji Modra Sobótka z Ręboszewa k. Kartuz
Jak wygląda Modra Sobótka?
Rozpoczęliśmy działalność trzy miesiące temu. Jesteśmy po kapitalnym remoncie i nowym wystroju. Wnętrze jest połączeniem przytulnego stylu prowansalskiego i tradycyjnego kaszubskiego. Ta mieszanka nadaje Modrej Sobótce jedyny i niepowtarzalny klimat.
A jeżeli chodzi o kuchnię? Jakich dań możemy tutaj spróbować?
Kuchnia jest kuchnią regionalną, typowo kaszubską. Specjalizujemy się w gęsinie i w dziczyźnie. W menu jest na przykład pieczona gęś - tą potrawą nasz szef kuchni zdobył pierwsze miejsce na Festiwalu Potrwa Kaszubskich. Mamy także wyśmienite pierogi z gęsiną i suszoną śliwką w sosie kurkowym - na te pierogi przyjeżdżają do nas ludzie z całego województwa! Mamy także bitki z dzika, zrazy z jelenia, wyśmienitą kaszubską zupę rybną, a także smażone rydze. Jesteśmy jedyną restauracją w okolicy, która je serwuje. Goście chwalą też nasz jedyny w swoim rodzaju krupnik na gęsich żołądkach. Oczywiście nie może zabraknąć u nas zawsze świeżej ryby - sielawy czy lina z kaszubskich jezior.
Klienci chętnie Was odwiedzają i chwalą Wasze potrawy. Gdzie tkwi tajemnica sukcesu?
Zawsze dajemy z siebie wszystko. Do tego nasze potrawy są robione z sercem, a jak wiadomo, to właśnie najlepszy dodatek.
Odwiedź stronę: www.modrasobotka.pl/pl/