![Rozmawiamy z Joanną Krupicką, współwłaścicielką Avocado...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/58/8d/59936d3750650_o_large.jpg)
MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy wojewódzkich kategorii plebiscytu
Rozmawiamy z Joanną Krupicką, współwłaścicielką Avocado Vegan Bistro w Gdańsku Wrzeszczu
Jakie dania znajdziemy w menu Avocado?
Serwujemy np. krokiety - z soczewicą i warzywami albo ze szpinakiem, cebulką i grzybami, curry z warzywami i wędzonym tofu czy falafle z porem i kolendrą. W menu jest też burger jaglany - z kaszy, ziarnek i warzyw i burger green monster - groszkowo - brokułowy.
Dziś kuchnia wegańska staje się coraz bardziej popularna. Avocado mocno przyczyniło się do jej rozpropagowania.
Z tego co mi wiadomo, byliśmy pierwszą kuchnią wegańską w Trójmieście, jako pierwsi w Polsce zaoferowaliśmy wegański catering. Dziś wśród naszych klientów są nie tylko weganie, ale też osoby odżywiające się tradycyjnie - przychodzą do nas, bo mają ochotę na nowe, ciekawe smaki.
Chciałam jeszcze zapytać o wegańskie przepisy. Czy trudniej wymyślić nowe danie niż w takiej typowej, tradycyjnej kuchni?
Na pewno jest nieco trudniej, ale z drugiej strony mamy do dyspozycji doświadczonych kucharzy, którzy codziennie potrafią zaskoczyć smakiem. Od kilku lat mamy stałą ekipę, która może się u nas rozwijać. Kuchni wegańskiej nie mogliśmy się nigdzie nauczyć, To my przecieraliśmy szlaki. Czerpiemy z kuchni całego świata. Inspirujemy się kuchnią azjatycką, południowoeuropejską, bawimy się też i modyfikujemy kuchnię polską. Jest u nas dużo spontaniczności w gotowaniu.
Odwiedź stronę: avocado.info.pl