Gotuj jak mistrzowie [PRZEPISY]
I miejsce
Roladki ze szczupaka z musem z sandacza na kaszotto ze szpinakiem,
łezką z pieczonej dyni i i marchewki, chipsem gruszkowym, sosem malinowym
oraz akcentem szczawiu zajęczego
Składniki/surowce na 2 porcje:
Roladki:
Szczupak800 g
Sandacz filet300 g
Śmietanka100 g
Maliny100 g
Jajko1 szt.
Liść rabarbaru2 szt.
Sól, pieprz
Kaszot
Kasza gryczana250 g
Szpinak250 g
Cebula50 g
Masło50 g
Śmietanka20 g
Sól, pieprzdo smaku
Gałka muszkatołowado smaku
Dynia pieczona:
Dynia500 g
Marchew 250 g
Cebula50 g
Masło20 g
Sól, pieprz
Sos malinowy:
Maliny200 g
Cukier100 g
Wino białe wytrawne100 ml
Miód50 g
Ocet jabłkowy50 ml
Chipsy gruszkowe:
Gruszka2 szt.
Woda100 g
Cukier50 g
Szczaw zajęczydo dekoracji
Sposób wykonania:
Roladki
Szczupaka umyć, odfiletować, usunąć ości. Filet sandacza zmielić, dodać przetarte maliny doprawić. Dodać jajko, śmietankę, sól i pieprz. Liść rabarbaru ułożyć na filecie ze szczupaka, na to mus z sandacza. Zwinąć i ugotować na parze.
Kaszotto
Kaszę ugotować. Szpinak podsmażyć na maśle z dodatkiem cebuli, czosnku śmietanki. Dodać gałkę muszkatołową. Kaszę połączyć ze szpinakiem.
Dynia
Dynię i marchew kroimy w kosteczkę, pieczemy ok. 20 min. Blendujemy. Doprawiamy.
Sos malinowy
Cukier skarmelizować, podlać winem, dodać przetarte maliny, miód, ocet jabłkowy. Zredukować sos.
Chips gruszkowy
Gruszkę pokroić w cienkie plasterki, blanszować w wodzie z cukrem. Przełożyć do piekarnika i suszyć przez godzinę w 100 0 C.