Gotuj jak mistrzowie [PRZEPISY]
II miejsce
Sielawa na placuszkach z dyni,
sakiewką z kiszoną kapustą z mgiełką słońca,
w towarzystwie sosu truskawkowego
i karmelizowaną węgierką
Składniki/ surowce na 2 porcje
Ryba:
Świeża sielawa6 szt.
Olej100 ml
Mąka20 g
Pieprz cytrynowydo smaku
Sól, rozmaryndo smaku
Trociny z wiśni, siano (do wędzenia)
Placuszki:
Dynia200 g
Olej80 g
Mąka50 g
Jajo1 szt.
Sos truskawkowy:
Truskawki kaszubskie150 g
Wiśniówka70 g
Miód naturalny50 g
Cukier20 g
Sakiewka z kapustą:
Kapusta kiszona200 g
Ciasto francuskie150 g
Boczek wędzony70 g
Cebula50 g
Jabłko50 g
Pieprzdo smaku
Śliwka karmelizowana:
Masło20 g
Miód20 g
Śliwka węgierka1 szt.
Sposób wykonania:
Ryba
Rybę oczyszczamy, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i świeżym rozmarynem. Pozostawiamy na godzinę w lodówce. Obtaczamy w mące, smażymy, osączmy na papierowym ręczniku. Trociny i siano podpalamy w garnku, na którym kładziemy ruszt z rybami. W „mini wędzarni” chwilę wędzimy, aż ryby nabiorą zapachu trocin wiśniowych.
Placuszki z dyni:
Dynię oczyszczamy, należy zetrzeć na tarce, dodajemy jajo, mąkę, sól. Smażymy placuszki i odsączmy na papierowym ręczniku.
Sos truskawkowy:
Truskawki płuczemy, odsączmy, odszypułkujemy. Do garnka wkładamy świeże truskawki, ogrzewamy, odparowujemy. Dodajemy miód, odrobinę cukru i wiśniówkę. Sos redukujemy.
Sakiewka z kapustą:
Kapustę kiszoną kroimy, gotujemy w małej ilości wody, dodajemy wędzonego boczku, wysmażonego z cebulką. Doprawiamy jabłkiem, pieprzem. Odparowujemy. Ciasto francuskie wałkujemy, wykrawamy kwadraty, nakładamy kapustę i formujemy sakiewkę. Pieczemy na złoty kolor.
Karmelizowana śliwka węgierka
Śliwkę przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Na patelni stapiamy masło, dodajemy miód. Karmelizujemy.
Sposób podania:
Na talerz (32 cm) układamy placuszki, na nich krzyżujemy 3 szt. ryby. Symetrycznie układamy sakiewkę. Na gałązce rozmarynu zawiązujemy dzbanuszek z sosem (porą), dekoracyjnie dodajemy śliwę i truskawkę ze szypułką.