Dynia - najlepsze przepisy. Dania z dynią Karola Okrasy, Magdy Gessler, Anny Starmach
Zupa z dyni Magdy Gessler
Zupa z dyni i pomidorów
1 średnia dynia
0,5 kg świezych pomidorów
puszka pomidorów konserwowych
4 dojrzał gruszki
1 duża cebula
200 ml słodkiej śmietanki 30%
200 g sera Gruyere
mielone chilli
mielone ziele angielskie
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, a następnie podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulą.
Świeże pomidory pokroić na cząstki i dodać je do dyni. Dodać również pomidory z puszki wraz z sokiem.
Całość zalać wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa i gotować do miękkości.
W międzyczasie na grubych oczkach tarki zetrzeć cały ser Gruyere oraz obierać gruszki.
Gruszki pokroić na 4 części, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 °C przez 10 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie zupę zblendować i dodać śmietankę.
Doprawić solą, pieprzem, chilli i zielem angielskim.
Dodać starty ser i całość dokładnie wymieszać do czasu, aż ser się całkowicie rozpuści.
Zupę krem z dyni podawać z kawałkami pieczonej gruszki, kleksem ze śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis ze strony dziendobry.tvn.pl