MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się...
fot. domena publiczna

Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!

Domowe krówki

Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się popularnością, ale mało kto robi je w domu.

Składniki:

- 1 l mleka,
- 1 kg cukru,
- 50 g orzechów włoskich.
- 100 g masła.

Wykonanie:

Mleko przelej do rondelka z grubszym dnem. Dodaj do niego cukier i zagotuj, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodaj masło. Kiedy masa na krówki zacznie gęstnieć, dodaj do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.

Przygotuj naczynie. Blachę wyłóż folią spożywczą. Wylej gotową masę krówkową do przygotowanego pojemnika. Odstaw ją do całkowitego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki). Gotową masę pokrój w kostkę.

Zobacz również

Klaudia El Dursi i jej malutki top za 800 zł pozdrawiają z kuchni. Kogo na to stać?

GORĄCY TEMAT
Klaudia El Dursi i jej malutki top za 800 zł pozdrawiają z kuchni. Kogo na to stać?

W Poznaniu powstał nowy mural. "I to jest logo!"

W Poznaniu powstał nowy mural. "I to jest logo!"

Polecamy

Palenie tylko dla bogatych? Po weekendzie wchodzą w życie poważne zmiany

Palenie tylko dla bogatych? Po weekendzie wchodzą w życie poważne zmiany

Wypadek na Trasie Kaszubskiej. Motocyklista przewrócił się na łuku drogi ekspresowej

Wypadek na Trasie Kaszubskiej. Motocyklista przewrócił się na łuku drogi ekspresowej

Kolejne kłopoty gwiazdy rywali Polaków. Nie zagra na Euro 2024

Kolejne kłopoty gwiazdy rywali Polaków. Nie zagra na Euro 2024