Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, przełożonego...
fot. domena publiczna

Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!

Wuzetka

Ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, przełożonego śmietankowym kremem.

Składniki na biszkopt:


- 6 jajek,
- 120 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 60 g kakao,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g masła.

Składniki na krem:


- 800 ml śmietanki kremówki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny.

Składniki na polewę:

- 150 g śmietanki kremówki,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1 łyżka masła.


Dodatkowo:

- 200 g powideł śliwkowych lub kwaskowatego dżemu albo konfitury.


Wykonanie:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany. Dodaj porcjami cukier i cały czas ubijaj. Zmniejsz obroty miksera i do ubitych białek dodaj żółtka. Następnie zmieszaj razem mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Masło roztop i ostudź.

Do ubitych jajek dodaj sypkie składniki w trzech, czterech turach, mieszając za każdym razem delikatnie silikonową szpatułką. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone masło. Gotowe ciasto przełóż do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Aby zrobić krem, schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do niej cukier puder, cały czas miksując. Gdy krem zgęstnieje, dodaj ostudzoną żelatyną (rozpuszczoną w 10 łyżkach gorącej wody).

Upieczone ciasto wystudź i przekrój na dwie części. Dolny blat posmaruj dżemem i wyłóż masę śmietanową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociskając.

Aby zrobić polewę, zagotuj w rondelku śmietankę. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj masło. Jeszcze ciepłą polewę wylej na ciasto i wyrównaj szpatułką. Gotową wuzetkę włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem pokrój w kwadraty i udekoruj bitą śmietaną.

Zobacz również

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Real nowym mistrzem kraju. Hiszpańskie media wróżą sukces także w Lidze Mistrzów

Real nowym mistrzem kraju. Hiszpańskie media wróżą sukces także w Lidze Mistrzów

Polecamy

Egzotyczne ściganie na całego. Polskich sztafet droga do Paryża. Można i zarobić

Egzotyczne ściganie na całego. Polskich sztafet droga do Paryża. Można i zarobić

Grand Prix du Morbihan - Marta Lach trzecia na mecie w Plumelec

Grand Prix du Morbihan - Marta Lach trzecia na mecie w Plumelec

Adrian Meronk krok od milionów! Fura dolarów już czeka. Azjatyckie dołki Polaka

TYLKO U NAS
Adrian Meronk krok od milionów! Fura dolarów już czeka. Azjatyckie dołki Polaka