4 z 8
Poprzednie
Następne
Co zrobić z jagodami? Najlepsze przepisy z jagodami. Zobacz co proponuje Okrasa, Gessler, Starmach
Kisiel jagodowy Ewy Wachowicz
Składniki:
1 kg - jagód
250 g - cukru trzcinowego
60 g - mąki kartoflanej
Przygotowanie:
Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na małym ogniu. Następnie odsączyć z soku. Odciśniętych owoców nie wyrzucać. Sok uzupełnić wodą do objętości 1 litra i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, zagęścić nią sok i jeszcze raz zagotować. Do pucharków nałożyć nieco odsączonych owoców. Zalać sokiem i schłodzić. Można podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
źródło:ewawachowicz.pl