1 z 10
Następne
Co zrobić z dyni? Przepisy na dania z dyni. To ona króluje jesienią na stołach. Co z niej można zrobić? Pożywną zupę czy słodki deser
Dynia, sprowadzona została do Europy dopiero w XV wieku, jednak bardzo szybko zyskała liczne grono miłośników. Zajadali się nią zarówno chłopi, jak i przedstawiciele wyższych klas. Jej szerokie zastosowanie cenione jest po dziś dzień.
Racuchy z dyni
Składniki:
3 szklanki startej dyni
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól ,pieprz
olej
Wykonanie:
Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.
Można dodać także tartą cebulkę. Znakomicie smakują z sosami, solą, a nawet cukrem. Są chrupiące i po prostu pyszne - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek np. do mięs.
(Katarzyna Kulik)