Co zrobić z dyni? Przepisy na dania z dyni. To ona króluje jesienią na stołach. Co z niej można zrobić? Pożywną zupę czy słodki deser
Tarta z dynią
Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie ciasta kruchego
• 1 jajko
• 100 g zimnej margaryny
• 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
• 700 g dyni
• 200 ml śmietany 30%
• 3 żółtka
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka cynamonu
• 0,5 łyżeczki soli
• 1 kopiasta łyżka brązowego cukru
• garść krojonych migdałów
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na krem wykładamy kawałki dyni. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut.
Źródło: www.delektujemy.pl