MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MĄKA JAGLANA. Uwielbiana przez wegan, jest znacznie zdrowsza...
fot. pixabay.com/Alexas_Fotos

Co zamiast mąki pszennej? Te zamienniki warto znać i mieć w swojej kuchni. Zobacz, co zrobić, gdy pod ręką nie ma mąki

Inne rodzaje mąki

MĄKA JAGLANA. Uwielbiana przez wegan, jest znacznie zdrowsza od klasycznej mąki pszennej. Nie ma glutenu, a jej wysoka zawartość błonnika dobrze wpływa na układ trawienny. Ten rodzaj mąki nada się do większości wyrobów, zwłaszcza ciast słodkich lub na pizzę. Dietetycy często polecają też mąkę owsianą, ale ta słabo wiąże, nie wyrośnie na niej ciasto.

MĄKA GRYCZANA. Łatwo rozpoznać mąkę gryczaną po kolorze, w smaku jest prawie identyczna jak kasza gryczana. Ma dużo minerałów, nie posiada też glutenu w składzie. Nie posłuży do deserów, ale świetnie nada się do placków, chleba lub sosów. Co ciekawe, czasem kasza może być też substytutem mąki, szczególnie w omlecie lub placku.

Zobacz również

Święto Wrocławia 2024 - sprawdź, jakie atrakcje przygotowano!

Święto Wrocławia 2024 - sprawdź, jakie atrakcje przygotowano!

Trzeci koncert charytatywny w Szkole Podstawowej nr 11 w Inowrocławiu. Zdjęcia

Trzeci koncert charytatywny w Szkole Podstawowej nr 11 w Inowrocławiu. Zdjęcia

Polecamy

Kontuzja sportowców i ludzi aktywnych. Zmaga się z nią Robert Lewandowski

Kontuzja sportowców i ludzi aktywnych. Zmaga się z nią Robert Lewandowski

Naraził życie w czasie pożaru restauracji. Teraz nagrodzili go strażacy

Naraził życie w czasie pożaru restauracji. Teraz nagrodzili go strażacy

Gdzie na rower w Tatrach? Oto najlepsze szlaki rowerowe

Gdzie na rower w Tatrach? Oto najlepsze szlaki rowerowe