Ceny chleba na Pomorzu 2013. Zboże jest tańsze, a pieczywo nie tanieje. Dlaczego?
- Surowiec do produkcji pieczywa - mąka, drożdże, woda, sól - to około 40 procent ceny - wylicza Katarzyna Korcz, kierownik produkcji piekarni Mestwin w Kartuzach, której wyroby znaleźć można w sklepach sieci Carrefour w Gdańsku. - Pozostałe to transport i robocizna, nie można zapominać o kosztach paliwa do pieców czy kosztach utrzymania obiektów. Ceny zbóż mają istotny wpływ na koszt pieczywa, bo każde 2-3 grosze na kilogramie mąki, przy produkcji sięgającej kilkudziesięciu ton, daje się odczuć w kieszeni.
Zdaniem piekarzy, obecna cena pieczywa i tak jest zbyt niska w stosunku do ponoszonych kosztów. Powinna być o 8-10 procent wyższa.
- Wobec wzrostów cen paliw i energii spodziewałbym się bardziej podwyżki cen chleba - mówi Andrzej Sobociński, rolnik z powiatu nowodworskiego. - Niestety, rynek produktów spożywczych niemal w ogóle nie reaguje na obniżki cen płodów rolnych, choć można zauważyć sytuację odwrotną - kiedy zboże w skupach drożeje, chleb także idzie w górę.