![Najbezpieczniejszym wyborem będzie więc kupienie chleba ze...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/3d/3d/5f89ad56b8456_o_large.jpg)
36 kilogramów chleba zjada rocznie statystyczny Polak. 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba
Najbezpieczniejszym wyborem będzie więc kupienie chleba ze sprawdzonej piekarni. Wtedy możemy być pewni, że taki bochenek jest doskonałym źródłem dobrych, złożonych węglowodanów, które są powoli trawione i dostarczają nam energii na dłużej.
Np. pieczywo razowe charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, stąd nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi i dzięki temu jesteśmy dłużej syci. Każdy prawdziwy chleb z ziarnami pomaga uzupełnić naszą dietę w witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na układ nerwowy i poprawiają nastrój, co jest szczególnie ważne jesienią.
- Kupujmy lokalne pieczywo. Mamy wtedy gwarancję świeżości i smaku, a także w ten sposób wspieramy rozwój przedsiębiorczości w regionie – namawia Agnieszka Dominiak. - Dodatkowo, dzięki krótszemu łańcuchowi dostaw, transport lokalnych wyrobów jest również bardziej przyjazny dla środowiska.