4 z 9
Poprzednie
Następne
36 kilogramów chleba zjada rocznie statystyczny Polak. 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba
Chleb - zanim kupisz, przeczytaj
Niezależnie od tego jaki rodzaj chleba wybieramy, ważne jest abyśmy zwrócili uwagę na to, co jest napisane na etykiecie. Czasami wystarczy tylko szybki rzut oka, aby ocenić jej długość: im krótsza tym lepsza.
- Dobre pieczywo ma krótki skład: mąka, zakwas lub drożdże, sól. Jeśli dodatki, to takie, które możemy zobaczyć „gołym okiem” w wypieku, czyli na przykład pestki lub ziarna. Jeśli na pieczywie nie ma etykiety, ani nie znajduje się przy stoisku, to jako klienci mamy prawo upomnieć się o informacje dotyczące składu chleba, a sprzedawca lub producent musi nam tę wiedzę przekazać - mówi dyrektor sklepów piekarni Asprod, Agnieszka Dominiak.