Żurawina była bezsprzeczną gwiazdą festiwalu. Na kościerskim Rynku spotkali się zarówno miłośnicy tych owoców, jak i ci, którzy chcieli je bliżej poznać. Imprezę rozpoczęła konferencja naukowa. Eksperci mówili o niezwykłych walorach żurawiny. Podkreślano także, że Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata, które było pomysłodawcą festiwalu, stworzyło nowy produkt turystyczny, promujący powiat kościerski. Jak się okazuje, żurawinę wciąż można odkrywać na nowo. Najlepszym przykładem są dania, które brały udział w konkursie kulinarnym. Uczestniczki wykazały się ogromną kreatywnością. Można było spróbować m.in. królika, potrawki z kurczaka, rolady z kurczaka, a wszystko to z dodatkiem żurawiny. Pierwsze miejsce zajęła sałatka warzywno-owocowa z żurawiną. Wśród nalewek zwyciężyła żurawinówka "Bagienna rozkosz".
Uczestnicy festiwalu mogli również spróbować czterech rodzajów zupy żurawinowej, przygotowanej przez Kościerską Chatę, KGW Nowy Klincz, Nową Karczmę, a także gotowaną przez m.in. burmistrza Kościerzyny.
Ciekawym elementem festiwalu był również rajd rowerowy, w którym uczestniczyło około 20 osób. Wycieczka zakończyła się biesiadą żurawinową.
- Jestem bardzo zadowolona z tegorocznego festiwalu - mówi Halina Rogińska, prezes stowarzyszenia Kościerska Chata. - Udało nam się połączyć stronę naukową z rozrywką. Z żurawiną wiąże się wiele możliwości, które staramy się wykorzystać w promocji regionu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?