Zupa z dyni. Jak przyrządzić zupę krem z dyni? Najlepsze przepisy na dania z dyni
Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak
Składniki:
* 1 kg dyni
* 1 duża cebula
* 1 ząbek czosnku
* 50 g masła
* 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
* 40-60 g parmezanu
* 2 liście laurowe
* 1 mała łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
* sól
* pietruszka, parmezan do podania
Wykonanie
Do dużego garnka wrzucić masło. Następnie dodać cebulę drobno posiekaną. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i miąższ. Usunąć skórę i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, całość wymieszać. Dodać czosnek pokrojony na małe kawałki. Dorzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu.
Zalać bulionem i gotować do momentu aż dynia będzie miękka, mniej więcej 20 minut. Po tym czasie wystudzić lekko i zblendować całość na gładką masę.
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do zupy i chwile pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą pietruszką i drobno pokruszonym parmezanem.