3 z 6
Poprzednie
Następne
Zupa z dyni. Jak przyrządzić zupę krem z dyni? Najlepsze przepisy na dania z dyni
Krem z dyni z garam masala
Składniki:
* 1 dynia, średniej wielkości
* 2 łyżki oliwy aromatyzowanej cytryną
* 1 cebula
* Szczypta pieprzu cytrynowego
* Szczypta soli ziołowej
* Ok. ¼ łyżeczki garam masala
* 2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz dynię i pokrój ją w kostkę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp pieprzem i piecz przez około 20 minut, aż zmięknie.
W tym czasie rozgrzej oliwę w garnku. Wrzuć pokrojoną cebulę i garam masala. Podsmaż, aż cebula się zeszkli. Następnie wlej bulion i dorzuć upieczoną dynię. Całość podgrzej i zmiksuj na zupę. Dopraw dolą ziołową.
Krem doskonale smakuje z czosnkowymi grzankami i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
(Aleksandra Kuźbida)