Zupa marchwiowa prosto z Kociewia [PRZEPIS po polsku i po kociewsku]

opr. Zbigniew Brucki
Zupa marchwiowa po kociewsku
Zupa marchwiowa po kociewsku Zbigniew Brucki
Jak przygotować zupę marchwiową? Przepis z „Ksiónżki o jeściu na Kociewiu” podaje, jak to robiono kiedyś. Spróbujcie!

Przepis kulinarny w wersjach polskiej i kociewskiej (według „Ksiónżki o jeściu na Kociewiu” wydanej przez Kociewski Kantor Edytorski) na zupę marchwiową czyli (po kociewsku) zupę marchwsiową.

Zupa marchwiowa:
do garnka z posoloną wodą i chudym mięsem z kością włożyć marchew pokrojoną w plastry. Gotować do uzyskania miękkości. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zasmażkę z mąki i oleju rzepakowego. Po rozlaniu na talerze zupę posypać świeżą, drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Zupa marchwsiowa: do grapy zes posolónó wodó i mniansam, najlepsi chudym zes gnatam, wsypać marchew wew szajbkach. Gotować do mniantkości. Przed kóńcam dodać wirfelki bulewków i zaklepka zes rozmóncóny mónki na łoleju rapsowym. Zupa na talyrzu posztrojować świyżo, fejn pohakowanó psietruszkó.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie