Laureaci Smakosza dzielą się z Czytelnikami swoimi przepisami. Nie bez powodu akurat teraz. Za kilka dni Święta Bożego Narodzenia, które kojarzą się z kolędami, choinką, prezentami. To też taki szczególny okres, kiedy przyrządzamy wyjątkowe dania i wypieki. Na wielu stołach królują wtedy ryby. Jakże mogłoby być inaczej.
Kucharze proponują głównie dania z ryb: m.in. karpia w kąpieli miodowo-bakaliowej, grillowanego łososia z sosie piernikowym czy zupę rybną z sandaczem i zacierkami. Wśród przepisów znalazły się także pierogi z nadzieniem z kaczki czy sznurowane gęsie udka na pęczaku z kurkami. Dla miłośników słodkości znalazł się przepis na królewską struclę makową.
Przepisy podzieliliśmy na dwie części:
Smakosz 2013: Przepisy najlepszych pomorskich kucharzy część pierwsza!
Smakosz 2013: Przepisy najlepszych pomorskich kucharzy! - część druga
Zobaczcie także nasz serwis ze świątecznymi przepisami. Propozycje przygotowały członkinie pomorskich Kół Gospodyń Wielkich. Wśród nich znalazły się przepisy na ryby, pierogi, czy ciasta.
Kuchnia pomorska: Przepisy świąteczne Kół Gospodyń Wiejskich
Jesteście ciekawi, ile kalorii mają świąteczne potrawy? Czytajcie na naszej stronie gdansk.naszemiasto.pl.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?