3/12 Zamknij

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania

ivabalk/pixabay.com

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy