4/12 Zamknij

Alkohol wspaniale pasuje do dań z grilla – chodzi jednak o użycie go w charakterze przyprawy! Według badań portugalskiego Uniwersytetu Porto dodatek

kaarsten/123RF

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Podlewaj jedzenie alkoholem

Alkohol wspaniale pasuje do dań z grilla – chodzi jednak o użycie go w charakterze przyprawy! Według badań portugalskiego Uniwersytetu Porto dodatek do marynaty piwa lub wina ogranicza powstawanie w jedzeniu szkodliwych substancji nawet o 90%.

Najlepiej działa piwo, zwłaszcza bardzo ciemne, a w następnej kolejności bezalkoholowy pilzner oraz ten klasyczny. Alkohol można też dodawać podczas pieczenia, ale zamiast skrapiać nim kawałki, co grozi nawet pożarem, należy nakładać go lub zawierającą go marynatę za pomocą pędzla na upieczoną już stronę po przekręceniu kawałka. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy