MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie: Jaka biała kiełbasa jest najlepsza?

(DD)
Wielkanoc kojarzy się z obfitymi posiłkami, w których nie brakuje wędlin. Lepiej jednak z nimi nie przesadzać - niemal każda wędlina to spora dawka sprzyjających otyłości nasyconych tłuszczów oraz cholesterolu.

Najbardziej kaloryczne są wędliny wytwarzane z rozdrobnionego mięsa, np. parówki, mortadela. Zawierają one od 30 do 40 procent tłuszczu. Jeszcze więcej znajdziemy go w salami (53 proc.). Znaczniej mniej tłuszczu, od 3 do 5 procent, ma czyste mięso wołowe i drobiowe. Nie wolno nam jednak zapominać, że jedząc wędliny dostarczamy organizmowi - poza kaloriami - także dużo cennych dla zdrowia składników pokarmowych, jak pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń i fosfor, cynk, miedź, magnez i siarka. Najwięcej białka znajduje się w kabanosach, kiełbasie krakowskiej suchej oraz myśliwskiej suchej, witaminy B1 w wędlinach wieprzowych, witaminy B2 w przetworach drobiowych.

Centralne miejsce wśród wielkanocnych wędlin zajmuje jednak biała kiełbasa. Okazuje się, że nie tak łatwo rozpoznać dobry i smaczny gatunek. Pierwszym świadectwem jakości będzie cena. Kiełbasa za 5 złotych to produkt składający się głównie z... wody. Zwróćmy też uwagę na kolor. Ciemny oznacza, że w środku znajduje się dużo chudego mięsa, więcej białych skrawków oznacza, że jest ona po prostu tłusta. Brązowy kolor świadczy o dodatku przypraw, takich jak majeranek lub rozmaryn. Zwróćmy także uwagę, czy po naciśnięciu kiełbasy wgniecenie pozostaje, czy też wraca ona do pierwotnego kształtu. Ślad ucisku oznacza dużą zawartość wody.

Najlepiej, jeśli kiełbasa jest wykonana z mięsa wieprzowego, z domieszką wołowego. Doprawiona powinna być solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Dodatek przypraw dobrze wpływa na trawienie. Najzdrowsza jest surowa albo parzona, dzięki czemu ma charakterystyczny jasny kolor. Kiełbasa wędzona zawiera szkodliwe substancje z dymu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki