Zdrowie: Jaka biała kiełbasa jest najlepsza?

(DD)
Udostępnij:
Wielkanoc kojarzy się z obfitymi posiłkami, w których nie brakuje wędlin. Lepiej jednak z nimi nie przesadzać - niemal każda wędlina to spora dawka sprzyjających otyłości nasyconych tłuszczów oraz cholesterolu.

Najbardziej kaloryczne są wędliny wytwarzane z rozdrobnionego mięsa, np. parówki, mortadela. Zawierają one od 30 do 40 procent tłuszczu. Jeszcze więcej znajdziemy go w salami (53 proc.). Znaczniej mniej tłuszczu, od 3 do 5 procent, ma czyste mięso wołowe i drobiowe. Nie wolno nam jednak zapominać, że jedząc wędliny dostarczamy organizmowi - poza kaloriami - także dużo cennych dla zdrowia składników pokarmowych, jak pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń i fosfor, cynk, miedź, magnez i siarka. Najwięcej białka znajduje się w kabanosach, kiełbasie krakowskiej suchej oraz myśliwskiej suchej, witaminy B1 w wędlinach wieprzowych, witaminy B2 w przetworach drobiowych.

Centralne miejsce wśród wielkanocnych wędlin zajmuje jednak biała kiełbasa. Okazuje się, że nie tak łatwo rozpoznać dobry i smaczny gatunek. Pierwszym świadectwem jakości będzie cena. Kiełbasa za 5 złotych to produkt składający się głównie z... wody. Zwróćmy też uwagę na kolor. Ciemny oznacza, że w środku znajduje się dużo chudego mięsa, więcej białych skrawków oznacza, że jest ona po prostu tłusta. Brązowy kolor świadczy o dodatku przypraw, takich jak majeranek lub rozmaryn. Zwróćmy także uwagę, czy po naciśnięciu kiełbasy wgniecenie pozostaje, czy też wraca ona do pierwotnego kształtu. Ślad ucisku oznacza dużą zawartość wody.

Najlepiej, jeśli kiełbasa jest wykonana z mięsa wieprzowego, z domieszką wołowego. Doprawiona powinna być solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Dodatek przypraw dobrze wpływa na trawienie. Najzdrowsza jest surowa albo parzona, dzięki czemu ma charakterystyczny jasny kolor. Kiełbasa wędzona zawiera szkodliwe substancje z dymu.

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anka
Zawsze wybieram kiełbasy od dobrowolskich, składy są bardzo dobre. Nie mają w sobie dużo wody, więc producent jest jak najbardziej w porządku. Osobiście od nich kiełbasy samują mi najlepiej.
w
wujzenon
jakie kiszeczki, jakie bobolice? JAk już kupować to od największych sprawdzonych producentów typu Kania itp. Wtedy wiemy, że produkty mają odpowiednią jakość
z
zibi
od wielu lat zawsze szukamy kto na święta robi dobrą Białą Kiełbasę w tym roku Zakład przetwórstwa z Bobolic stanął na bardzo wysokim poziomie tak wspaniałej białej nie pamiętam kiedy jadłem bardzo smaczna a na dodatek poznać po tym ile zawiera tłuszczu.Gratulacje dla masarza-polecam.
G
Gość
Biała kiełbasa od kiszeczki jest naprawdę dobra, nieczęsto udaje mi się na nią natrafic, bo kurcze zawsze mi ją ktoś podbiera. Teraz na święta może więcej będzie w sklepie.
G
Gość
A jadłeś coś może bardziej regionalnego od takiej firmy kiszeczka?
zastanawiam się, jakie mają wędliny, wyglądają całkiem nieźle.
p
poletto
Zapomnieliscie napisac ze kabanosy owszem,maja duzo białka,ale są tez baaaaardzo tłuste.A co do białej,to nie pamiętam kiedy jadłem dobra...Najbardziej mozna poznac po ugotowaniu i charakterystycznym zapachu,wszystko wiadomo wtedy co to wlasciwie jest;/A nie napisaliście nic o śląskiej?Którą wybrać?Ja kupuję od dłuzszego czasu tą z Lidla,bo po prostu najbardziej mi podchodzi i wydaję się mało sztuczna..Ale może macie jakieś inne sugestie ?
Dodaj ogłoszenie