MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukier...

Zdrowe jedzenie też może zabić? Tego nie jedz i nie pij w nadmiernych ilościach

Cukier

Cukier bywa często nazywany "białą śmiercią". Mowa jednak nie o cukrach jako takich - węglowodanach - gdyż to one stanowią najszybszy zastrzyk energii i paliwo napędowe dla naszego organizmu.

Najbardziej zdradliwe są cukry proste, szczególnie te, którymi dosładzamy potrawy. Cukier ma dla mózgu działanie uzależniające, dlatego też dodawany jest praktycznie wszędzie - od kolorowych napojów aż po gotowy sos do spaghetti w słoiku.

Regularne spożywanie cukrów prostych, takich jak fruktoza i glukoza, czy dwucukrów, takich jak sacharoza (biały cukier spożywczy) może prowadzić do wielu schorzeń, m.in. miażdżycy, nadciśnienia czy cukrzycy.

Śmiertelna dawka:
Ciężko oszacować, jaka jest jednorazowa, śmiertelna dawka, szczególnie że cukier przyjmujemy w wielu produktach spożywczych, często nieświadomie.

Wiadomo jednak, jakie jest śmiertelne stężenie cukru we krwi. O zagrażającej życiu hiperglikemii mówimy, gdy poziom cukru we krwi przekroczy 300 mg/dl (miligram na decylitr, który odpowiada 100 ml).

Uważa się, że dziennie powinniśmy spożywać nie więcej niż 30 g cukru - a więc 5 łyżeczek. Przeciętny Polak spożywa aż 32 łyżeczki.

Zobacz również

MŚ w hokeju. Polska - Słowacja 0:4. Biało-Czerwoni zamykają tabelę

MŚ w hokeju. Polska - Słowacja 0:4. Biało-Czerwoni zamykają tabelę

Akademia Pana Kleksa w Gliwicach! Zobacz program

Akademia Pana Kleksa w Gliwicach! Zobacz program

Polecamy

Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

HIT DNIA
Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

Trudne negocjacje koalicyjne w Gdyni. Czy jest szansa na porozumienie?

Trudne negocjacje koalicyjne w Gdyni. Czy jest szansa na porozumienie?

Jak usunąć plamę z truskawek. Sprawdź, co radzi amerykańska blogerka

Jak usunąć plamę z truskawek. Sprawdź, co radzi amerykańska blogerka