Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa żywność jest na topie [ZDJĘCIA, WIDEO]

Edyta Okoniewska, Joanna Surażyńska
W kuchni może być niezła zabawa, nawet jeśli przygotowywane są zdrowe potrawy. Uczniowie z Zespołu Szkół w Lubaniu odkrywali kulinarne tajemnice podczas warsztatów w Grabówku

Jak przygotować zdrowe kanapki, kolorowe sałatki i inne przekąski? Tego mogły nauczyć się dzieci z Zespołu Szkół w Lubaniu, które uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w Zajeździe nad Stawem w Grabówku. Zasady zdrowego żywienia poznawały dzieci ze szkoły podstawowej i gimnazjum.

- W ramach programu profilaktyki przeprowadziliśmy konkurs w naszej szkole na kulturalnego, koleżeńskiego ucznia - mówi Katarzyna Kleinschmidt, nauczycielka Zespołu Szkół w Lubaniu. - Brali w nim udział uczniowie od pierwszej klasy szkoły podstawowej, aż do drugiej klasy gimnazjum. Konkurs trwał przez pół roku. Nagrodą w nim były warsztaty kulinarne. Uczniowie brali w nich udział bardzo aktywnie. Mogli dowiedzieć się wielu cennych informacji na temat zdrowego żywienia. W naszej placówce kształtujemy w uczniach prawidłowe nawyki żywieniowe. Liczymy, że dzieci przeniosą je na grunt swojego środowiska domowego, a także przekażą je uczniom w klasie.

Podczas warsztatów młodsza grupa korzystała z placu zabaw. Jak podkreśla nauczycielka, dbanie o zdrowie to nie tylko zbilansowana dieta, ale także ruch.

W zajęciach duży nacisk położono także na higienę podczas przygotowywania posiłków oraz właściwe zachowanie przy stole.

- Myślę, że doświadczenia wyniesione z tych warsztatów, będą procentować w życiu codziennym - dodaje Katarzyna Kleinschmidt.

Moda na zdrowe żywienie zagościła na dobre. Ze szkolnych sklepików zniknęły niezdrowe przekąski, a zastąpiły je kanapki, warzywa i owoce.

- W naszym Zajeździe również staramy się promować to, co zdrowe - mówi Joanna Męczykowska, właścicielka Zajazdu nad Stawem w Grabówku. - Dlatego tak chętnie zaangażowaliśmy się w ten projekt. Wiele produktów, które wykorzystujemy w kuchni, pochodzi od lokalnych gospodarzy. Mamy też ryby z własnego jeziora. Zimą pojawią się w karcie pieczone gołębie i rosół z nich. To bardzo zdrowe mięso, delikatne, lekkostrawne, z niską zawartością cholesterolu. Sporą popularnością w Zajeździe cieszy się także grota solna. Przebywanie w niej odpręża i wspomaga leczenie wielu chorób - astmy, nieżytów górnych dróg oddechowych, zapalenia zatok, niedoczynności tarczycy, łuszczycy, nerwicy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki