2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Wiedza o możliwej infekcji przy spożyciu surowych jajek jest...
fot. anaterate/pixabay.com

Jaja

Wiedza o możliwej infekcji przy spożyciu surowych jajek jest już raczej powszechna – do najbardziej ryzykownych przetworów należą m.in. domowy majonez czy lody, a także lukry z białka czy kogel-mogel (do takich zastosowań zaleca się jaja pasteryzowane).

Lepiej gotować jaja na twardo niż na bardzo miękko. Powinno się też jednak pamiętać o tym, by unikać przyrządzania jaj z uszkodzoną skorupką, a także mycia ich przed przechowywaniem (zalecana temperatura w lodówce to poniżej 5 stopni Celsjusza). Ten krok należy wykonać tuż przed ich użyciem – inaczej zostanie z nich usunięta naturalna warstwa chroniąca przed wnikaniem patogenów.

Należy także wybierać jaja ze sprawdzonych źródeł i w odpowiednich opakowaniach zamiast np. kupować na sztuki na bazarze, gdy nie mam pewności co do ich jakości. Należy pamiętać, że jajka od chorych kur mogą być zakażone również od wewnątrz.

Zobacz również

Festiwal latawców w Sopocie. Warsztaty, wspólna budowa latawców i pokazy

Festiwal latawców w Sopocie. Warsztaty, wspólna budowa latawców i pokazy

Dobek: Mam oczekiwania na finał, ale nie są wygórowane

Dobek: Mam oczekiwania na finał, ale nie są wygórowane

Polecamy

Pożary w Turcji. Nie żyje 6 osób, rannych zostało ponad pół tysiąca

Pożary w Turcji. Nie żyje 6 osób, rannych zostało ponad pół tysiąca

Koronawirus w Polsce. 91 nowych zakażeń. Ostatniej doby nie zmarła żadna osoba

Koronawirus w Polsce. 91 nowych zakażeń. Ostatniej doby nie zmarła żadna osoba

Przystanek SKM Gdynia Leszczynki do generalnego remontu

Przystanek SKM Gdynia Leszczynki do generalnego remontu

Dodaj ogłoszenie