4/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Drób

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Tragedia na torach. Pociąg ekspresowy śmiertelnie potrącił kobietę

Tragedia na torach. Pociąg ekspresowy śmiertelnie potrącił kobietę

Marcin Horała w Wejherowie. Rozmawiał z mieszkańcami o Polskim Ładzie

Marcin Horała w Wejherowie. Rozmawiał z mieszkańcami o Polskim Ładzie

Polecamy

Ustawa medialna autorstwa PiS przyjęta przez sejmową komisję kultury

Ustawa medialna autorstwa PiS przyjęta przez sejmową komisję kultury

Powódź, nawałnica, grad. Nie każdy kierowca dostanie odszkodowanie

Powódź, nawałnica, grad. Nie każdy kierowca dostanie odszkodowanie

Kombajn na drodze. Jak szybko dostać 500 zł mandatu?

Kombajn na drodze. Jak szybko dostać 500 zł mandatu?

Dodaj ogłoszenie