Jak co roku sprzedaż żywych ryb w okresie przedświątecznym, a więc okresie wzmożonego popytu, wzbudza wielkie kontrowersje. W ostatnim czasie otrzymaliśmy zgłoszenie od czytelnika, który był zaniepokojony przechowywaniem żywych karpi w markecie Carrefour na gdańskiej Morenie.
- W mojej ocenie bale z karpiami były zatłoczone, ryby miały wyraźne ślady podgryzania. Było za mało miejsca w stosunku do liczby ryb - poinformował czytelnik "Dziennika Bałtyckiego", który nadesłał również zdjęcia ze sklepu.
O komentarz poprosiliśmy sieć handlową, która tłumaczy, że w gdańskiej placówce są zapewnione komfortowe warunki zgodne z wytycznymi, a koncentracja ryb na powierzchni ma związek z napowietrzeniem basenu.
- Karpie w naszym sklepie w Gdańsku utrzymywane są we właściwych warunkach - zgodnie z najnowszymi wytycznymi Głównego Lekarza Weterynarii. Dbamy m.in. o napowietrzenie wody w basenie, o zachowanie jej optymalnej temperatury oraz o przestrzeganie wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii dotyczących zagęszczenia karpi w zbiorniku (1 kg ryb na 1 litr wody). Regularnie każdego dnia monitorujemy te parametry przygotowując ryby do sprzedaży - informuje Biuro prasowe Carrefour Polska. - Gromadzenie się ryb przy powierzchni wody spowodowane jest jej napowietrzeniem, które realizowane jest w naszym sklepie od strony dna basenu. To naturalna reakcja ryb, które w takich sytuacjach skupiają się w górnej części basenu.
Warto podkreślić, że obecnie polskie prawodawstwo dopuszcza sprzedaż żywych karpi na bazarach, sklepach czy w innych punktach handlu detalicznego. Każdy sklep musi się dostosować do precyzyjnie zdefiniowanych przepisów.
- Niektóre sieci handlowe rezygnują ze sprzedaży żywych ryb w ramach własnego marketingu sprzedażowego. Główny Lekarz Weterynarii oraz Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii zalecają, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu - podkreśla Małgorzata Góra, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Gdańsku.
Poniżej prezentujemy zalecenia WIW dotyczące warunków przechowywania karpii:
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody,
- optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
- ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu
Jak humanitarnie zabijać karpie?
Przede wszystkim uśmiercanie ryb zawsze powinno zostać poprzedzone ogłuszeniem. Dodatkowo prawnie zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych w obecności dzieci. Dlatego sklepy, które ogłuszają ryby w przestrzeni handlowej powinny zapewnić wydzielone pomieszczenie lub oddzielić stanowisko parawanem lub namiotem.
- Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority) do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należy metoda mechaniczna i elektryczna - informuje Małgorzata Góra.
Dowiedz się więcej
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?